top of page

‘Audit naar Geluk’ - maatstaaf voor organisatiesucces

  • Foto van schrijver: Svetlana Vrubleuskaya
    Svetlana Vrubleuskaya
  • 29 aug 2024
  • 3 minuten om te lezen

Mijn voornaamste interesse ligt in het onderzoeken van verschillende culturen, zowel binnen organisaties als daarbuiten. Om deze reden neem ik graag ‘workation'-maanden op. De afgelopen maanden ben ik met een camper richting Scandinavië vertrokken. Het gebied waar in The World Happinnes Report al meerdere jaren op een rij is gepubliceerd dat daar de gelukkigste mensen wonen. Dit geluk heb ik tijdens de reis zelf mogen ervaren. Ik heb kennis gemaakt met ‘hygge’[1], met ‘oprechte, ongehaaste en knusse vriendelijkheid’, ‘dankbaarheid’, ‘rust’ en ‘waardering voor al het moois dat een land kan bieden’. ‘The World Happiness Report is just one out of many ranking that puts Scandinavian countries at the top of the lists about happiness and the country’s liability.’

Dus heb ik voor mezelf een doel gesteld, namelijk het achter komen wat het gevoel van gelukkig zijn of voelen triggert? In Copenhagen trok in het specifiek één museum mijn aandacht, namelijk ‘Happiness Museum’. Het is misschien wel één van de kleinste en tegelijkertijd één van de boeiendste musea dat ik ooit heb bezocht. Vanuit het wetenschappelijk onderzoek worden hier vragen beantwoord zoals ‘Waarom we in sommige culturen meer gelukkige mensen zien dan in andere culturen?’ of ‘Is er een verband tussen gross domestic product (GDP) en de mate van geluk?’ of ‘Hoe is geluk te meten? Of is dit een te subjectief ‘gevoel’?’

In elke reis die ik maak, kom ik tot interessante en waardevolle inzichten, ook in relatie tot mijn eigen vakgebied. De afgelopen jaren zijn we vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid gedwongen om thema’s als psychologische of sociale veiligheid, ongewenst gedrag en integriteit prominenter op de agenda te zetten, ook op de agenda van auditors. Daarentegen ben ik ervan overtuigd dat het auditen naar het geluk of ‘hyggeness’ op de werkvloer meer kan vertellen over het reilen en zeilen binnen een organisatie en is een belangrijke maatstaaf voor organisatiesucces geïntroduceerd mag worden. Het geluk van medewerkers reflecteert vaak de onderliggende waarden en cultuur van een organisatie. Een audit naar het geluk kan aantonen in hoeverre er een match is tussen de gecommuniceerde waarden van de organisatie en hoe deze in de praktijk worden ervaren door medewerkers.

Het bezoek aan het museum inspireerde mij om het volgende voorstel te doen: Laten we in plaats van - in mijn ogen - ‘spannende’ en misschien zelfs ‘negatieve’ thema’s te blijven auditen, een ‘warm’ thema onderzoeken, namelijk ‘het geluk’ of misschien zelfs  ‘hyggeness’?

Stel je collega’s eens de volgende twee vragen: ‘Waar word je gelukkig van in je werk?’ En ‘Waar ben je tevreden over in je werk?’ Let bij het stellen van beide vragen vooral op de gezichtsuitdrukkingen van degenen die deze vragen beantwoorden. Wat valt je op? Vragen over het geluk zorgen over het algemeen dat de ogen groter worden en de spanning in de lippen vermindert.

Ja, de mate van tevredenheid of de mate van veiligheid kunnen bijdragen aan het geluk, maar het is niet gelijk aan het geluk zelve. Het is groter dan dat …

Ik ben het eens met de stelling dat gelukkig zijn of zich gelukkig voelen iets subjectiefs is. Toch wil je als partner, collega, of een goede vriend het geluk van iemand anders (hopelijk positief!) beïnvloeden. Ik geloof en de wetenschap laat zien dat er factoren in relatie tot het ‘geluk’ zijn die je inzichtelijk kunt maken én de kwaliteit ervan kunt meten. Het is okay dat deze factoren voor iedereen anders zij, maar het is niet okay om deze om deze reden voorbij te gaan.

Ik ben een aantal wetenschappelijke publicaties verder, en ik kom meer tot de ontdekking dat een audit naar het geluk binnen een organisatie, waardevolle resultaten kan opleveren.

Wil je kijken hoe je wat concreter dit thema in je eigen organisatie kunt onderzoeken, kom gerust op de lijn en wie weet, kunnen we daar iets voor elkaar betekenen!Bedankt voor je leestijd,

Warme groet,

Svetlana

 

P.S. Ik lees graag ! Daarom hieronder twee leuke boekentips. Beide boeken hebben een Scandinavisch tintje ….

·        ‘The Little Book of Hygge’ The Danish Way to live well -  Mike Wiking

·        ‘The Nordic Theory of Everything’ – Anu Partanen


[1] ‘Hygge is about an atmosphere and an experience, rather than about things. It is about being with people we love, A feeling of home. A feeling that we are safe, that we are shielded from the world and allow ourselves to let our guard down.’ (Wiking, M. 2016)

 
 
bottom of page